Crowdfunding voor Zonnebloemlint

LOCHEM – Al enkele jaren zorgen boeren, burgers en bedrijven via crowdfunding voor een prachtig zonnebloemlint in onder andere de gemeente Lochem. Om ook dit jaar van de gele zonnepracht langs de maisvelden te kunnen genieten, kan men zonnebloemmeters doneren. De crowdfundingsactie duurt nog tot 15 april. Dus steun het zonnebloemlint.

In 2018 startte het project Zonnebloemlint vanuit de lokale LTO-afdeling; enkele boeren namen het initiatief om zonnebloemen langs maispercelen te zaaien om de maisteelt op een laagdrempelige manier biodiverser te maken. In het eerste jaar van de actie in Lochem zaaiden ze 5.000 meter. Uit een biodiversiteitsonderzoek in Lochem bleek uit tellingen dat bestuivende, maar ook niet bestuivende insecten gebruik maken van de randen. Er zitten meer insecten en meer soorten insecten in de zonnebloemranden. Er werden vooral veel bijen, hommels, zweefvliegen en vogels waargenomen.

Veel inwoners en toeristen zijn enthousiast over de zonnebloemen. Het project leent zich daarom prima voor het verbinden van boeren, burgers en bedrijven. Via www.zonnebloemlint.nl kunnen burgers doneren voor een mooiere omgeving. Dat kan al vanaf vijf meter voor 5 euro. Op 15 april sluit de crowdfunding. Op de website kiest men de gemeente Lochem en kan men doneren. Tevens is hier meer informatie over het project te vinden.

Komende weken worden weer bedrijven benaderd en worden er flyers verspreid.

Bron: Berkelbode 29 maart 2022