Zonnebloemranden, iets voor u?

Als boer kunt u ook een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Er zijn twee opties: 1 STER: Vervang de buitenste 4 rijen van uw maïs door zonnebloemen. 2 STERREN: Zaai een mengsel van meerdere bloeiende soorten in, zodat deze als eco-activiteit binnen het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid kan meetellen.

Zonnebloemen telen

Het telen van zonnebloemen is door hun groeiwijze geschikt om (machinaal) te zaaien, te oogsten en te conserveren in combinatie met maïs. Naast een positief effect op bijen heeft het ook een positief effect op andere insecten en vogels. Door te kiezen voor het telen van zonnebloemen levert de sector een bijdrage aan meer diversiteit in het landschap. Deze teelt gaat niet volledig ten koste van de voederwaarde van het maisperceel. De waarde van zonnebloemen als veevoer is relatief aantrekkelijk. Meer weten over telen van zonnebloemen. Lees hier het onderzoeksrapport of de teelthandleiding.

Praktische informatie en voorwaarden

  • Teel een rand met een breedte van 3 meter per strekkende meter langs een maisperceel
  • Zaai de zonnebloemen breedwerpig of in de rij
  • Zorg dat de rand zoveel mogelijk in de zon staat
  • Kies de juiste strategie voor onkruidonderdrukking. Raadpleeg hiervoor de teelthandleiding of informeer bij de loonwerker.

Bent u boer?

Ook aan de slag met een zonnebloemenlint langs je eigen maisperceel? Neem dan contact met de agrarische natuurvereniging in uw regio:

  • 't Onderholt (Alex Reinders)
  • Berkel en Slinge (Gerben Kemink)
  • Groen Goed (Melanie Berendsen)
  • PAN (Alfred Scholten)

Of gebruik het aanmeldformulier.

Bent u loonwerker?

Bent u loonwerker en wilt u meer weten over de teelt van een zonnebloemenrand langs maispercelen? En wat uw rol daarin kan zijn? Stuur dan een mail voor meer informatie naar info@zonnebloemenlint.nl

Waarom meedoen?

Hennie – boer

Hennie – boer

Boeren
Zonnebloemen zijn een lust voor het oog en insecten.
Gerrit en Ava – boer

Gerrit en Ava – boer

Boeren
Van een flinke bloemenrand fleurt meer op dan alleen je land!
Linda – imker

Linda – imker

Biodiversiteit Boeren
Dit project geeft mij als imker de kans om de boeren daadwerkelijk te steunen bij het aanbrengen van meer biodiversiteit.