Biodiversiteit

Zonnebloemen bieden vele soorten insecten en andere dieren voedsel in de periode dat er weinig te vinden is.  Bovendien is deze bloem veel aantrekkelijker dan alleen perceel met mais.

Landbouw als beheerder van de groene ruimte

De landbouw is dé beheerder van de groene ruimte in ons land en er zijn betrouwbare aanwijzingen voor een sterk teruglopende stand van bijen en insecten, niet alleen in ons land, maar wereldwijd. De vraag is dan ook hoe kan de landbouw een positieve bijdrage leveren aan het keren van deze negatieve trend?

Verrijken van de maisteelt

Het antwoord op die vraag is veelomvattend en divers. In dit project richten we ons op het verrijken van de teelt van het gewas snijmais. Dit gewas staat ter discussie vanwege haar negatieve impact op landschapskwaliteit, biodiversiteit en insectenstand. Mais is na gras het meest geteelde gewas in ons land. Dus wanneer we daar samen iets aan kunnen veranderen heeft dat grote impact op het totaal.

Meer insecten

In 2019 hebben we een ecologisch adviesbureau onderzoek laten doen naar de impact van de teelt van zonnebloemen ten opzichte van de mais. Uit het rapport komt naar voren dat tientallen soorten insecten en andere dieren hun voedsel vinden tijdens de bloei van de zonnebloemen. Voedsel die ze niet op de mais kunnen vinden.


Waarom meedoen?

David en Sylvia – voorbijgangers

David en Sylvia – voorbijgangers

Biodiversiteit
We naderen onze vakantiebestemming en door de zonnebloemen verandert subtiel de sfeer, beetje Frans of misschien terug in de tijd.
Annelies – imker

Annelies – imker

Biodiversiteit
De zonnebloemen zijn fantastisch voor de hommels, die kunnen dat goed gebruiken. Want in tegenstelling tot de honingbijen, moeten zij voor zichzelf zien te zorgen.
Linda – imker

Linda – imker

Biodiversiteit Boeren
Dit project geeft mij als imker de kans om de boeren daadwerkelijk te steunen bij het aanbrengen van meer biodiversiteit.

Biodiversiteitsmonitoring ook iets voor jou?

Afgelopen jaar hebben 10 mensen meegeholpen met de biodiversiteitsmonitoring in de randen met zonnebloemen. Onder het motto: ‘Hoe meer data, hoe meer we weten’, zijn we van start gegaan. 
Na een korte introductie zijn boeren, imkers en burgers afgelopen jaar gestart met het turven van de insecten, bijen, vogels en vlinders. Ook voor 2022 zijn we weer op zoek naar vrijwilligers die een rand in de gaten willen houden. Is dit iets voor jou? Stuur dan een mailtje naar info@zonnebloemlint.nl